Käytä aivojasi oikein

Aivoja ei voida pakottaa huippusuorituksiin. Esseessään ”Heureka-ilmiö” Isaac Asimov pohti jo 1971, minkä vuoksi inspiraatio ja ongelmanratkaisuun liittyvät oivallukset tulevat, kun vähiten odotamme niitä. Selitys, johon hän päätyi, on oikeastaan melko yksinkertainen: Ihmisajattelu sisältää sekä tiedostettuja, että tiedostamattomia prosesseja ja se, että molemmille annetaan tilaa on välttämätöntä parhaan suorituskyvyn saavuttamiseksi. Toisin sanoen: Kun keskitymme yhteen asiaan tietoisesti, aivomme prosessoivat samaan aikaan muita asioita alitajuisesti.

Yrittäessämme intensiivisesti keskittyen ratkaista vaikeaa ongelmaa, aivomme väsyvät, vaikka fyysistä väsymyksen tunnetta ei olisi. Parhaan tuloksen saadakseen olisikin usein hyvä ratkaisu lähteä hetkeksi ongelman ääreltä vaikkapa kävelylle. Näin aivot saisivat niille erittäin tärkeitä pieniä lepohetkiä. Kuten tutkija tohtori Barry Gordon Johns Hopkinsin sairaalasta toteaa: ”Aivomme yrittävät löytää yhteyksiä ideoiden välillä silloinkin, kun et ajattele ajattelevasi mitään”.

Vaikka aivoillamme on uskomaton kyky käsitellä useita asioita, niin on muistettava, että niitä ei voida pakottaa huippusuorituksiin. Keskittyminen on tärkeää, mutta niin on lepokin. Joten parhaita tuloksia aivoiltasi saat, kun löydät ne asiat, jotka saattavat sinun mielesi lepoon ja TEET NIILLE AIKAA ARJESSASI. Lue lisää.

Kirjoittaja

Tuija Tähtinen
MMM, yritysvalmentaja
www.valmennuksenvire.fi