Palautuminen on elintärkeä vastavoima kiireelle ja stressille

Metsäpäivät järjestettiin 31.10.-1.11.2019 Helsingissä. Yhden seminaarilavan teemana oli ”Ihminen”. Metsähyvinvoinnilla oli torstaina Ihminen-seminaarilavalla ohjelmassa kaksi alustusta hyvinvointiin liittyen. Puhujana oli PsL, työpsykologi, psykoterapeutti, Liisa Uusitalo-Arola.

Tutustu myös toiseen puheenvuoroon: Mitä on taustalla, kun työkaveri tuntuu hankalalta ihmiseltä?

Palaudu ja onnistu -seminaarissa käsiteltiin palautumista terveyden ja työhyvinvoinnin kannalta. Meidän on huomattava haitalliset oireet ja ymmärrettävä palautumisen olevan osa hyvinvointia: stressi tarvitsee vastavoiman, jotta kehomme on tasapainossa. Jos ei anna tarpeeksi huomiota palautumiselle, voi joku päivä kehon vastustustila kohdata lakipisteen ja voimavarat kulua loppuun.

Kun vaatimukset kasvavat esimerkiksi töissä kiireen tai haastavien tehtävien vuoksi, kroppa ottaa käyttöön korkeamman vireystilan. Palautuminen taas muuttaa hälytystilan kasvuksi: energiavaratot täyttyvät, tunnetila tasaantuu ja kokemus muuttuu oppimiseksi.

Jos palautumista ei tapahdu tarpeeksi, ylivirittyneestä tilasta tulee uusi normaali, ja aitoon tasapainoon on entistä vaikeampi päästä. Tällöin kohdataan ylikuormitusta, joka voi johtaa uupumukseen.

Tasapainoisen elämän peruspilarit ovat tutut: sopiva määrä unta, liikuntaa ja ravintoa. Mutta myös paljon muuta on tehtävissä, niin suhtautumisessamme asioihin kuin ympäristössä, jossa työskentelemme.

Uusitalo-Arolalta on keväällä 2019 julkaistu kirja ”Uuvuksissa”, jossa kuvataan sekä ennusmerkkejä uupumuksesta ja prosessin syntyä, mutta myös ymmärrystä siitä, miten tukea tasapainoa elämässä ja miten saada voimavarat takaisin.

Yksinkeritainen tasapainoisen elämän harjoitus antaa perspektiiviä siihen, käytänkö aikani sopivassa suhteessa minulle tärkeisiin asioihin. (Liisa Uusitalo-Arola)