Toimivuutta järjestelmistä – sujuvuutta työhön?

Digitalisaatio metsäalalla on edennyt kattamaan suuren osan alan palveluista ja tiedontarpeista. Alan eri osa-alueista on kirjoitettu valtavia opas- ja tietomääria. Lukuisat projektit ovat tuottaneet kursseja ja niihin liittyvää opasmateriaalia.

Tilanteen pitäisi olla kaikkien toimijoiden osalta erinomainen. Kliseenomaisesti voi todeta, että näin ei ole. Metsätalousyrittäjien, erityisesti metsuriyrittäjien arjen oleelliset työkalut ovat edelleen jäljessä siitä, mitä niiden tulisi olla. Suurten toimijoiden järjestelmät ovat erittäin toimivia, mutta yritäpä olla itsenäinen yrittäjä. Yrittäjä tarvitsee nykyään aivan uutta osaamista, mutta kuka haluaa selvittää, kehittää ja opetella, mikä tuntuu vievän ajan ns. tuottavalta työltä?

Suurten toimijoiden järjestelmät ovat erittäin toimivia, mutta yritäpä olla itsenäinen yrittäjä.

 

On olemassa erilaisia metsänhoitotöiden markkinapaikkoja, ja monet toimijat tarjoavat palvelujaan suoraan metsänomistajille. Tilanne on metsänomistajan kannalta selkeästi parantunut: palveluja on tarjolla ja niiden tuottajia voi kilpailuttaa.  Metsäpalvelujen tuottajan välineet (sovellukset) tarjousten tuottamiseen, markkinointiin ja tehtyjen töiden raportointiin sekä laskutukseen ovat kuitenkin kehittymättömiä. Toivottavasti tilanne on tilapäinen. Yhteisenä tavoitteena alalla on, että toimijat pystyvät jatkossa päivittämään toteutustiedot valtakunnalliseen kaikkien tahojen käyttämään metsävaratietojärjestelmään.

Mikäli metsätalousyrittämisen halutaan kehittyvän, uusia sovelluksia kuitenkin tarvitaan.

 

Metsätalousyrittäjien muodostama markkina ei ole sovellustoimittajan kannalta välttämättä houkutteleva. Se on hajanainen ja osin hommat hoituvat jo olemassa olevien järjestelmien kautta. Mikäli metsätalousyrittämisen halutaan kehittyvän, uusia sovelluksia kuitenkin tarvitaan.

Käytännön toimijan kannalta sovelluksen tulisi toimia markkinapaikasta riippumatta. Sen, tai toivottavasti niiden, avulla voi jokainen toimija hoitaa työtehtäviinsä liittyvät ”paperityöt” helposti ilman, että täytyy opiskella tekemään kaikkea itse. Näin kynnys yrittämiseen voisi olla helpompi ylittää. Työn sujuvuus on ykkösasia tuottavuutta laskettaessa.

 

Kirjoittaja

Heikki Pajuoja
Metsäteho Oy