Ulkomaalaistaustainen työntekijä ja työkaveri

Kansainvälistyminen näkyy työpaikoilla monella tavalla. Suomalaiset laajentavat toimintaansa rajojen ulkopuolelle. Ulkomaiset yritykset rantautuvat Suomeen. Työvoimapulaa saatetaan helpottaa ulkomaisella työvoimalla.

Yhä useammalla työpaikalla työskentelee ulkomaalaistaustaisia työntekijöitä. Työn aloittaminen uudessa maassa voi olla kuitenkin haastavaa. Suomeen saapuvalla pyörii yleensä mielessä useita kysymyksiä, muun muassa uudessa työpaikassa toimimisesta, oikeuksista sekä velvollisuuksista tai siitä keneen olla yhteydessä eri tilanteissa.

Toimiva monikulttuurinen työpaikka -hankkeessa on pohdittu miten auttaa tällaisessa tilanteessa olevaa työntekijää, ja miksei myös työnantajaa ja työkavereita. Tuloksena syntyi Töissä Suomessa – tietoa maahanmuuttajille -opas. Siinä kerrotaan perusasioita suomalaisesta työelämästä, esimerkiksi työkulttuurista, työhön perehdyttämisestä, esimiehen roolista sekä työntekijöiden terveydestä ja hyvinvoinnista huolehtimisesta.

Opas on saatavilla 13 kielellä: arabia, englanti, kiina, ranska, ruotsi, saksa, somali, sorani, suomi, thai, venäjä, vietnam ja viro. Sen avulla löydät myös paljon muita hyödyllisiä tiedonlähteitä.

Oppaat sekä muuta lisätietoa saat osoitteesta

www.ttl.fi/toissasuomessa

Kirjoittaja

Tuija Tähtinen
MMM, yritysvalmentaja
www.valmennuksenvire.fi