Vanha koira oppii uusia temppuja tapa kerrallaan

Meillä kaikilla on hyviä sekä huonoja tapoja. Charles Duhiggin mukaan tapamme ohjailevat jopa 45 prosenttia päivittäisestä elämästämme. Tämä johtuu yksinkertaisesti siitä, että kun jokin on muodostunut tavaksi, aivoiltamme vie vähemmän aikaa ja energiaa suoriutua tästä halutusta toiminnosta. Meidän ei tarvitse miettiä vaan teemme tutun asian lähes ajattelematta.

Neurologinen tutkimus osoittaa, että tavassa on kolme osaa: Vihje/Ärsyke, Itse toiminto ja Palkinto. Tätä kutsutaan tapa-ympyräksi. Jos haluamme muuttaa jotain tapaa, meidän tulee kiinnittää huomiota nimenomaan vihjeeseen, joka saa meidät tarttumaan tuttuun tapaan, sekä palkintoon, jonka saamme toiminnasta.

Esimerkkinä Duhigg käyttää Saksassa tehtyä tutkimusta, jossa ryhmää ihmistä kehoitettiin liikkumaan enemmän. Tämän jälkeen ryhmä jaettiin kahteen osaan ja toiselle puolelle annettiin pieni ohje tapojen tutkimukseen pohjautuen: Laittakaa illalla lenkkeilykengät sängyn viereen Vihjeeksi ja syökää pieni pala suklaata heti lenkiltä tullessanne antaaksenne itsellenne välittömän Palkinnon. Kuusi kuukautta myöhemmin ryhmää tutkittaessa huomattiin, että he, joita oltiin ohjeistettu käyttämään vihjeitä ja palkintoja hyväkseen, liikkuivat 62 % enemmän kuin ryhmä, joita oli vain kehoitettu liikkumaan enemmän.

Jotkin tavat ovat tärkeämpiä kuin toiset. Niin sanotut avainrutiinit ovat tapoja, jotka vaikuttavat muihin tapoihin. Esimerkiksi lenkkeileviä ihmisiä tutkittaessa huomattiin, että lenkiltä tultuaan he syövät terveellisemmin, käyttävät vähemmän luottokortteja ja tiskaavat 20 minuuttia aikaisemmin kuin verrokit. Joillekin ihmisille lenkkeily on siis ns. avainrutiini, jonka vaikutus näkyy muidenkin hyvien tapojen muodostumiseen.

Kun valitsee itselleen sopivat vihjeet ja palkinnot, vie huomattavasti vähemmän energiaa ja ajattelemista ryhtyä johonkin, vaan aivomme tekevät sen mielellään! Duhigg peräänkuuluttaa sitä, että kaikki nykyinen tutkimus puhuu sen puolesta, että me ja tapamme muuttuvat koko elämämme ajan, joten ei välttämättä pidäkkään paikkaansa, että vanha koira ei oppisi uusia temppuja.

Lähde: Lecture by Charles Duhigg

Kirjoittaja

Tuija Tähtinen
MMM, yritysvalmentaja
www.valmennuksenvire.fi