Hyvän elämän savotalla – Työhyvinvoinnin valmennusohjelma tarjoaa valmennuspäiviä organisaation ja sen työntekijöiden hyvinvoinnin eri osa-alueiden kehittämiseen. Mahdollisimman hyvä mitattavissa oleva vaikuttavuus saadaan aikaan organisaatiokohtaisesti räätälöidyillä valmennuspaketeilla.
Hanke alkoi 2012 ja päättyi 2014.
Yhteyshenkilö: Jarmo Perttunen, Tampereen ammattikorkeakoulu
Muu projektilainen: Petri Murtomäki, Tampereen ammattikorkeakoulu
Tavoite
Kehittää Työhyvinvoinnin valmennusohjelmalla
- Työyhteisön sosiaalista hyvinvointia
- Yksilön fyysistä ja psyykkistä hyvinvointia
- Ammatillista työhyvinvointia organisaatioiden ja toimenkuvien muutostilanteissa.
Toteutus
Hanke toteutettiin osana Metsähyvinvoinnin kehittämisohjelmaa Metsämiesten Säätiön ja Euroopan sosiaalirahaston rahoituksen tukemana.
Hyvinvointivalmennus aloitetaan valmennuspäivällä, jolloin tehdään henkilökohtaisia mittauksia, kuten esimerkiksi kehonkoostumusmittaus ja tasapainomittaus. Päivän aikana tehdään myös henkilökohtaisia kyselyjä, kuten Työn imu -kysely. Ennen valmennuspäivää tehdään Firstbeat – hyvinvointianalyysin edellyttämät mittaukset.
Osallistujat saavat henkilökohtaisen palautteen tehtyjen mittausten perusteella ja laativat yhteistyössä työhyvinvoinnin asiantuntijan kanssa 6 kk jaksolle henkilökohtaiset kehittymistavoitteensa. Organisaation johdon käyttöön on mahdollista tehdä ryhmäkohtaisia yhteenvetoja mittaustuloksista silloin kun ryhmän koko on riittävän suuri.
Valmennuspäivän aikana osallistujat saavat ravitsemukseen, palautumiseen ja lepoon liittyvää ryhmäneuvontaa. Valmennuspäiviin on mahdollista liittää esimerkiksi venyttely- ja rentoutusharjoituksia.
Seurantapäivä järjestetään noin 6 kk kuluttua, jolloin aiemmat mittaukset toistetaan. Henkilökohtaisessa palautteessa todetaan muutokset sekä oman tavoitteen mukainen edistyminen ja sovitaan henkilökohtaiset jatkotoimenpiteet. Seurantapäivän aikana todetaan myös organisaatiotason tavoitteiden toteutuminen ja sovitaan jatkotoimenpiteet.
Yleisesti ottaen voitiin todeta, että useat osallistujat olivat saavuttaneet asettamiaan tavoitteita. Myönteistä vaikuttavuutta työhyvinvointiin voitiin osoittaa erityisesti fyysisen hyvinvoinnin osa-alueella.
Mahdollisimman hyvä vaikuttavuus saadaan aikaan organisaatiokohtaisesti räätälöidyillä valmennuspaketeilla. Vaikuttavuutta pystytään myös seuraamaan toteuttamalla seurantajaksoja esim. 6 kk välein.
Työhyvinvoinnin kehittämisohjelman puitteissa on mahdollista kehittää omaa tai organisaation johtamista ja vuorovaikutustaitoja kaikille henkilöstöryhmille soveltuvalla Syväjohtamisen valmennusohjelmalla. Omia projektijohtamisen taitojaan voi kehittää osallistumalla Projektiosaamisen valmennusohjelmaan.
Kone- ja kuljetusyrittäjille on tarjolla omat räätälöidyt koulutusmoduulit yrittäjätaitojen kehittämiseen.
Tulos
Useat hyvinvointivalmennukseen osallistuneet ovat saavuttaneet asettamiaan tavoitteita. Myönteistä vaikuttavuutta työhyvinvointiin voidaan osoittaa erityisesti fyysisen työhyvinvoinnin osa-alueella.
Lue ajatuksista hankkeen jälkeen: mitä olivat hyvät kokemukset ja millaisia kehitysehdotuksia muodostui jatkoa ajatellen.
Tampereen Ammattikorkeakoulun hyvinvointiohjelman tarkempi esittely