Metsänhoitoyhdistyslain uudistaminen muuttaa yhdistysten toimintaa ja vaatii henkilöstöltä kykyä sopeutua uuteen tilanteeseen. Metsänomistajien liitot Etelä-Suomi ja Länsi-Suomi toteuttivat hankkeen henkilöstön hyvinvoinnin edistämiseksi ja muutoksen viemiseksi läpi hallitusti. Työhyvinvoinnin kannalta on tärkeää panostaa kaikkien työntekijöiden kuuntelemiseen ja osallistamiseen. Tavoitteena oli yksi yhteinen organisaatio, jossa on hyvä tehdä työtä metsänomistajien hyväksi.
Hanke alkoi vuonna 2013 ja päättyi 2014.
Yhteyshenkilö: Marko Mäki-Hakola, MTK
TAVOITE
Tukea johdon ja toimihenkilöiden jaksamista selkeällä organisaatiomuutoksella, jonka toteuttamisessa toimihenkilöt ovat aktiivisesti mukana. Yhteistyössä työhyvinvoinnin ja muutosjohtamisen asiantuntijoiden kanssa parannetaan koko henkilöstön valmiuksia kohdata muutos ja menestyä uudessa toimintaympäristössä. Näin pystytään myös vähentämään epävarmuuden aiheuttamia paineita. Tulokset ovat suoraan koko mhy-kentän hyödynnettävissä ja soveltuvin osin myös muiden organisaatioiden käytössä.
TOTEUTUS
Hanke toteutetaan osana Metsähyvinvoinnin kehittämisohjelmaa Metsämiesten Säätiön rahoituksen tukemana ja yhteistyössä Yrityspalvelu Ahkeraxin kanssa.
Aluksi metsänhoitoyhdistysten johtoa ohjattiin työilmapiirikyselyiden tulosten käsittelyssä. Asiantuntija kävi yhdistyksissä purkamassa tulokset. Lisäksi tehtiin yksilö- ja ryhmätöitä hyvin olevien ja kehittämistä vaativien asioiden parissa sekä mietittiin yhdessä toimenpiteitä johtajuuden ja työyhteisön hyvinvoinnin lisäämiseksi. Toimistonhoitajat, toiminnanjohtajat ja toimihenkilöt ovat vertaistukiverkoston puitteissa kokoontuneet viettämään yhteisiä päiviä, keskustelemaan ammatillisesti yhteisistä asioista ja jakamaan mielipiteitä omaan jaksamiseen liittyen. Näillä päivillä on luennoinut erilaisia asiantuntijoita mm. Työterveyslaitokselta ja urheiluopistoilta.
TULOS
Tavoitteena on metsähoitoyhdistysväen hyvinvoinnin lisääminen muutoksessa. Useimpien metsähoitoyhdistysten toiminnanjohtajiin Länsi-Suomen ja Etelä-Suomen alueella on oltu yhteydessä ja kerrottu hankkeen mahdollisuuksista. Ihan kaikki eivät ole käyttäneet niitä hyväkseen. Yhteisiin tapaamisiin ja vertaistukiverkoston rakentamiskyselyyn on osallistunut suurin osa Länsi-Suomen yhdistyksistä. Metsänhoitoyhdistysten toiminnanjohtajat ovat tehneet muutossuunnitelmia, joiden työstämistä ja toteuttamista jatketaan. Osassa fuusioituvia yhdistyksiä on otettu henkilöstöä mukaan miettimään tulevaa ja heidän omaa toimenkuvaansa. Länsi-Suomen alueella on lähetetty vertaistukiverkostokysely, jossa on kysytty halukkuutta sekä osallistumiseen että verkoston vetämiseen.
Hankkeen tuloksena työhyvinvointiasiat ja henkilöstön jaksaminen ovat nousseet keskusteluun metsänhoitoyhdistyksissä. Tavoitteena ollut toimihenkilöiden työhyvinvoinnin, työkyvyn ja jaksamisen kehittäminen on ainakin osittain toteutunut. Toivottavasti hankkeen tuloksena metsänhoitoyhdistyksissä uskalletaan keskustella työilmapiiristä avoimemmin ja rakentavasti. Sillä on kuitenkin suuri merkitys tuloksen tekemiseen ja uuden luomiseen.
TOTEUTUKSEN TILA
Hanke päättyi vuonna 2014.