Metsäpäivät järjestettiin 31.10.-1.11.2019 Helsingissä. Yhden seminaarilavan teemana oli ”Ihminen”. Metsähyvinvoinnilla oli torstaina Ihminen-seminaarilavalla ohjelmassa kaksi alustusta hyvinvointiin liittyen. Puhujana oli PsL, työpsykologi, psykoterapeutti, Liisa Uusitalo-Arola.
Toisesta puheenvuorosta lisää täällä: Palautuminen on elintärkeä vastavoima kiireelle ja stressille
Toisen Metsähyvinvoinnin seminaarin teemana oli ”Vaikeita ihmisiä vai täyttymättömiä tarpeita – miksi työyhteisön hankaluuksia kannattaa tutkailla pintaa syvemmältä”. Tässä kirjoituksessa tuodaan esille muutamia poimintoja Uusitalo-Arolan esityksestä.
Oletko joskus ajatellut, että onpa minulla nyt vaikeita ihmisiä työkavereina, alaisina tai johtajina? Ehkä negatiivisia valittajia, besserwissereitä, vastuunpakoilijoita, ammattiloukkaantujia, marttyyreitä tai manipuloijia? Mutta miksi ihmiset ovat vaikeita?
Ihmiset eivät monesti itse ole vaikeita. Hankalan käytöksen takana voi olla useita syitä. Ongelmat voivat syntyä monista täyttymättömistä tarpeista, niin henkilökohtaisella tasolla kuin yhdistettynä ongelmiin työpaikalla tai työtehtävissä (ks. kuva alla).

Miten sitten pärjätä hankalien ihmisten kanssa? Voiko muiden elämän ongelmat ratkoa? Ainakin voimme ja meidän pitää puuttua hankalaan käytökseen tai helpottaa ongelmia, jotka oireilevat työyhteisössä.
Liisa Uusitalo-Arola esitteli ja kehotti kokeilemaan erilaisia ymmärrystä ja myönteisyyssä hyödyntäviä keinoja. Joskus tilanteta voidaan ratkoa omin voimin ja toisinaan taas on hyvä hakea sparrausta ulkopuolelta työhyvinvoinnin ammattilaisilta.
Yksi mahdollisuus lähestyä työkulttuurin kehittämistä on tarkastella esimerkiksi listaa alla. Mitä hyötyä hyvästä työkulttuurista on? Toteutuvatko listatut asiat meillä jo ja miten voisimme vahvistaa niitä?
