
Lokakuun lopussa järjestetyillä Metsäpäivillä Metsähyvinvointi näkyi monella tavalla, sillä kaiken kaikkiaan järjestämäämme ohjelmaa oli tarjolla neljän tunnin ajan. Torstaina Metsähyvinvoinnin ensimmäisessä lavaohjelmassa esiteltiin Puuhuollon visio 2030. Visio sisältää koko toimijakentän kattavasti puuhuollon t&k-toiminnan painopisteet tuleville vuosille.
Metsäalalla työskentelevien ihmisten hyvinvointi ja osaaminen ovat merkittävä osa julkaistua visiota. Metsät ovat monella tapaa merkityksellisiä meille suomalaisille ja viime aikoina metsien käytön merkitys ja arvojen moninaistuminen ovat korostuneet. Aikaisempien vuosien visioihin verrattuna ihmisten, niin metsäalalla työskentelevien kuin ihan jokaisen yksilön, ja puuhuollon yhteyttä on haluttu korostaa voimakkaammin. Visiossa yhtenä tavoitteena on, että metsäsektorin puuhuolto on luotettua, arvostettua, alansa parasta maailmassa. Metsäalan työtehtävissä tulee olla sekä veto- että pitovoimaa. Tavoitteena on varmistaa, että metsäala on haluttu ja kestävä ala.
Tavoitteiden taustalla näkyy tarve osaamisen ja hyvinvoinnin tukemiseen. Näihin tavoitteisiin päästään, kun panostetaan metsäalan arvostuksen, työturvallisuuden ja -hyvinvoinnin sekä vastuullisuuden kehittämiseen. Konkreettisia keinoja ovat e-oppimisympäristöjen ja pelillisen oppimisen kehittäminen osaksi metsäalan koulutusta. Myös puuhuollon klassikkohaasteena pidetty kausivaihtelu vaatii toimenpiteitä, sillä se heikentää mahdollisuuksia työllistyä metsäalalle ympärivuotisesti ja siten vähentää metsäalan veto- ja pitovoimaa. Siispä kausivaihtelun vaikutusten pienentäminen on yhä yksi tärkeistä kehityskohteista alalla.
Työturvallisuutta ja -hyvinvointia voidaan lisätä automaation ja robotiikan kehittämisellä. On tärkeää, että uudet järjestelmät tukevat työntekijän jaksamista työssään niin henkisesti kuin fyysisestikin ja työkalujen käyttäjäystävällisyyteen kiinnitetään huomiota sekä kehitys- että käyttöönottovaiheessa. Jotta uudet työkalut todella helpottavat työntekijöiden arkea eikä päinvastoin, uusien järjestelmien ja menetelmien haltuunottoon täytyy olla käytettävissä tukea ja aikaa.
Aivan kuten metsäluonnossakin, monimuotoisuus työyhteisössä parantaa mahdollisuuksia selviytyä muuttuvassa ympäristössä. Vision mukaan metsäalan täytyy olla mukana lisäämässä työelämän diversiteettiä ja sen ymmärtämistä. Kehitystarvetta on erityisesti yhteiskunnan ja ihmisen ymmärtämisen saralla. Monimuotoisuuden tulee näkyä sekä johtamisessa että henkilöstössä. Ensinnäkin johtamisen täytyy olla yksilöllisempää siten, että yksilöiden eri vahvuudet ja heikkoudet huomioidaan. Samanlainen johtamistapa ei toimi henkilöstön jokaisen jäsenen kanssa ja tähän työhön johtajat tarvitsevat tukea ja uusia toimintatapoja. Toisaalta myös työntekijät voivat kaivata tukea omien ennakko-oletustensa kanssa. Ennakko-oletukset voivat kohdistua omaan toimintaan, johtamiseen tai työtovereiden toimintaan. Kehittämällä metsäalaa siten, että ihmisten hyvinvointia työssä tuetaan ja alan osaaminen kehittyy jatkuvasti, voimme saavuttaa yhteiskunnallisesti luotetun, arvostetun ja maailmanlaajuisesti alansa parhaan puuhuollon. Puuhuollon visioon 2030 voit tutustua tarkemmin täältä: metsateho.fi/puuhuollon-visio-2030/