Toivo on taitoa – Säilytätkö tulevaisuudenuskosi vaikeina aikoina?

Tilanteessa, jossa oma toimeentulo tai terveys on uhattuna ja tulevaisuudenkuva lisäksi sumuinen, nostaa epävarmuus koko elämän suhteen päätään. Tämä voi lamaannuttaa, jos huolestuneisuus on vallitseva olotila ja ja tulevaisuudenusko koetuksella. Miten säilyttää toiveikkuus, että asiat tulevat olemaan vielä hyvin? Miten näen koronakevään aiheuttamat muutokset itsessäni, työyhteisössä tai yhteiskunnassa? Tässä muutamia hyviä luku-, kuuntelu- ja katseluvinkkejä:


UPM Metsän podcastissa puhutaan monista työelämään ja työntekoon liittyvistä aiheista. Viimeisimmässä jaksossa Timo Lehesvirta ja Inka Musta pohtivat sitä, miten koronakevät on vaikuttanut työelämään ja millaisia muutoksia poikkeusolot saattavat jättää.


Maaret Kallio kertoo: Epävarmuuden keskellä toivo antaa sitkeyttä ja auttaa katsomaan eteenpäin. Toivo on myös taitoa, joka auttaa meitä toimimaan realiteetit huomaten. Vaikeina aikoina kannattaa Maaret Kallion mielestä muistaa kaksi tärkeää sääntöä: Älä jää yksin, äläkä jätä yksin. (Toivolla on valtava voima, sanoo psykoterapeutti Maaret Kallio – Mistä sinä saat toivoa juuri nyt? YLE 31.3.2020)


Filosofian Akatemian podcastissa Ulrika Björkstam ja Iida Mäkikallio keskustelevat resilienssistä. Tämä esimerkiksi kimmoisuudeksi käännettissä oleva termi kuvastaa sitä, millä tavoin pystymme toimimaan, vaikka huoli ja epävarmuus uhkaavat lamaannuttaa: Kuinka voimme tukea kykyämme säilyttää toimijuus ja toiveikkuus epävarmuuden keskellä? (1 t 12 min, Soundcloud, 17.4.2020).


Alla olevalla videolla Maaret Kallio puhuu toivosta ja jaksamisesta vaikeina aikoina. Tämä on osa Helsingin Sanomien Suomi auttaa -kampanjaa. Miten vahvistaa ja löytää toivoa?

Jos Youtube-upotus ei näy, pääset tästä linkistä suoraan Youtubeen.