Mitä tunnet, kun kuulet sanan verkostoituminen? Verkostoituminen työelämässä merkitsee jatkuvaa muutosta. Pitää vaihtaa tiimiä tai kokonaista organisaatiota, käydä tapahtumissa, jutella kahvikoneella tai lounaalla tuntemattomien ihmisten kanssa, kaiken kaikkiaan tutustua uusiin ihmisiin.
Pitää antaa pieni osa itsestään, ja luottaa, että kaikki uudet ihmiset haluavat myös tutustua sinuun. Jos ei ole kovin sinut itsensä kanssa, verkostoituminen voi olla vaikeaa. Ja vaikka olisi sinut itsensä kanssa, jokainen uusi kohtaaminen vaatii energiaa.
Vaikka jatkuva muutos voi toisinaan tuntua rasittavalta, kannustan innostumaan verkostoitumisesta. Se palkitsee pidemmän päälle!
- Verkostoituminen tuo energiaa
Verkostoitumisesta alkaa tykätä, kun tajuaa, että uudet kohtaamiset myös tuovat energiaa. Ne avartavat omia näköaloja, auttavat ymmärtämään muita ja koko maailmaa paremmin, ja antavat ymmärryksen, että yhdessä olemme enemmän.
Ajan myötä kohtaamisista tulee verkosto. Sen luomiseen täytyy käyttää myös vähän taitoa. Kannattaa esimerkiksi harkita, ottaako LinkedIn-tutuiksi ketä tahansa, vai vain sellaisia, jotka olet tavannut kasvokkain ja tiedät muistavasi ja tunnistavasi myös vuosien päästä. Verkosto, jonka olemassaoloa et muista, ei oikeastaan ole verkosto.
- Verkosto voi olla kestävä tukiverkko
Hyvin rakennettu verkosto on parhaimmillaan oman elämän tukiranka: verkoston kautta voi löytää uuden työpaikan, yrittäjän auttamaan omassa projektissa, kouluttajan työpaikan tykypäivään, valmentajan lapsen harrastukseen – mitä vain.
Ihminen ilman verkostoa on melko yksin, joten kannattaa käyttää vähän aikaa verkostonsa rakentamiseen – vaikka esimerkiksi tapahtumiin käytetty aika olisikin pois työnteosta. On ihan normaalia, että kaikkien kanssa kemiat eivät toimi. Rakenna verkostosi niin, että olet avoin erilaisille uusille ihmisille, muttet pakota yhteyttä.
- Verkostoituminen on oikeastaan yksinkertaista
Verkoston rakentaminen ole niin mystistä kuin miltä se kuulostaa. Kyse on loppujen lopuksi kohtaamisista ihmisten välillä. Kun tapaat seminaarissa fiksun ja kivan oloisen tyypin, kutsu hänet lounaalle. Jos tarkoitus on, lounas voi poikia vaikka mitä! Koskaan et tiedä, kuka tapaamistasi ihmisistä on seuraava merkittävä kontakti.
Hyppää ja katso mitä tapahtuu!

Kirjoittaja:
Elina Seppänen
Senior Advisor, HR
Sofigate Oy