
Hikoavatko kämmenet? Tai tuntuuko keuhkoissa, ettei saa happea? Uuden asian äärellä voi reagoida voimakkaasti. Esimerkiksi uudessa työssä aloittaminen voi jännittää, ahdistaa, pelottaakin, vaikka tapahtuma olisi positiivinen ja siihen olisi itse hakeutunut. Joskus uusi tilanne voi olla yllättävä eikä siihen ole voinut valmistautua etukäteen. Mutta miten etukäteen tiedossa olevaan tapahtumaan voi valmistautua?
Asioiden selvittäminen, käytännön harjoituksien tekeminen tai asioiden listaaminen auttavat valmistautumisessa. Myös positiivisesta mielikuvaharjoittelusta voi olla apua. Miten valmistautua esimerkiksi työhaastatteluun? Puhelimitse tuleva haastattelukutsu voi yllättää, etkä osaa kuin myöntyä kutsuun. Mutta puhelun jälkeen tunteet voivat vaihdella laidasta laitaan. ”Apua, mitä minä sanon haastattelussa?”
Olet itsevarmempi tilanteen koittaessa, jos olet varautunut etukäteen. Jo työhakemusta lähettäessäsi kannattaa miettiä, mitä sanot tai kysyt, kun sinulle soitetaan ja kutsutaan työhaastatteluun. Haastattelun aikana tulee usein yllättäviä kysymyksiä tai tilanteita, joihin et ole valmistautunut. Seuraavan listan avulla valmistaudut haastatteluun ja ennakoit yllättäviä tilanteita:
- Listaa ominaisuuksiasi tähän työhön liittyen ja mieti, miten kerrot niistä. Käytä kokemuksiasi esimerkkeinä taidoistasi.
- Etsi Internetistä mahdollisia haastattelukysymyksiä, ja yritä valmistautua monipuolisesti erilaisiin kysymyksiin.
- Mieti muutama kysymys, joita itse haluat kysyä haastattelijoilta.
- Tarkista missä ja mihin aikaan haastattelu on. Tallenna haastattelijan puhelinnumero puhelimeesi varmuuden vuoksi.
- Laita haastatteluun päälle siistit vaatteet työpaikasta riippumatta.
- Kerää kasaan työhön liittyvät dokumentit ja työtodistukset, julkaisemasi tekstit, valokuvat tai saamasi diplomit. Voit tukeutua näihin haastattelussa tarpeen mukaan.
- Tee positiivisia mielikuvaharjoituksia, joissa onnistut kertomaan osaamisestasi selkeästi esimerkkien avulla.
Monista tilanteista selviää itsevarmalla ja positiivisella asenteella. Harjoitus tekee myös mestarin. Kaikki ei välttämättä onnistu ensimmäisellä kerralla, niin kuin olet ajatellut. Tuo haastattelussa kuitenkin omia vahvuuksiasi esille. Älä yritä olla jotain muuta kuin olet, koska haastattelijasi näkevät silmistäsi ja eleistäsi, kun puhut intohimoisesti esimerkiksi kirjoittamisesta tai kerrot rennosti viihtyväsi itsenäisesti työtä tehden. Mikä asia saa sinun silmäsi loistamaan? Kerro siitä!
Tämä kirjoitus on osa metsäalan opiskelijoille tarkoitettua työelämätaitojen opasta, joka tullaan liittämään osaksi Puuhuolto.fi-sivustoa.
Kirjoittaja
Mia Viitanen
Projektitutkija, Metsäteho Oy