
Jokaiselta Metsäalan Johtamisakatemian kurssilta valitaan kurssin Kymppi. Kympin tehtävänä on toimia viestinviejänä ja edustajana Metsäalan Johtamisakatemiaan liittyvissä tilaisuuksissa. Kympit löydät täältä. Syksyllä järjestetyllä vaikuttajabrunssilla kuulimme kurssien 18 ja 19 terveiset. Kurssin 19 Kymppi oli koonnut kurssinsa terveiset sähköpostin välityksellä ja siten osallistanut mukaan jokaisen hänen kurssillaan olleen. Tämä blogi on kooste näistä vaikuttajabrunssilla esitetyistä oivalluksista ja terveisistä. Toivomme, että näiden nostojen myötä löydät uutta ajateltavaa ja kokeiltavaa omaan työhösi.
Päällimmäiseksi kurssille osallistuneiden mieleen oli jäänyt keskustelut muiden kurssilaisten kanssa. Kurssilaiset kertoivat, että he olivat saaneet lyhyessä ajassa valtavasti uusia näkökulmia ja työkaluja omaan työhönsä.
Osallistujien heittäytyminen mukaan omina persooninaan yllätti positiivisesti. Omat tehtävänimikkeet oli siirretty pääosin syrjään ja keskustelu keskittyi johtamisen eri tapoihin ja omien vahvuuksien ja heikkouksien tunnistamiseen.
Kesäkuussa järjestetyn kurssin jälkeen, noin neljän kuukauden ajanjakson aikana, monet kurssille osallistuneet olivat hyödyntäneet konkreettisesti Johtamisakatemiasta saatuja oppeja. Kurssilaiset kertoivat kiinnittäneensä kurssin jälkeen huomiota muiden käyttäytymisen ymmärtämiseen, kuuntelun laadun merkitykseen ja kehonkielen vaikutukseen vuorovaikutustilanteissa.
Konkreettisimmin minulla on tullut käyttöön opit siitä, miten tarkkailen ja reagoin omiin sekä muiden toiminnan indikoimiin tunteisiin. Olen pystynyt paremmin huomioimaan konfliktitilanteissa ihmisten taustalla olevat tunteet, jotka ohjaavat toimintaa.
Eräs kurssilainen oli heti hyödyntänyt uusia oppejaan kokouksessa. Hän oli koettanut aidosti asettua keskustelukumppanin sielunmaisemaan ja ehdottanut rakentavia ratkaisuja siltä pohjalta. Lopputulos oli ollut hänen mukaansa erinomaisen onnistunut. Toinen kurssille osallistunut kertoi kiinnittäneensä aikaisempaa enemmän huomiota siihen, miten kohtaa ja kuuntelee ihmisiä sekä miten reagoi asioihin.
Kurssin jälkeen olen erityisesti miettinyt, mitä minä vien mukanani eri tapaamisiin. Millä tavalla saavun paikalle ja kuinka se mahdollisesti vaikuttaa kanssaihmisiin? Oman tiimini kanssa olen erityisesti panostanut siihen, että jokainen kokisi olonsa turvalliseksi meidän työyhteisössämme. Tämä on antanut hyvät lähtökohdat monille keskusteluille. Keskusteluissa pyrin panostamaan vielä aiempaa enemmän kuuntelemiseen ja miettimään omaa kehonkieltäni. Kuinka näyttäydyn vastapuolelle? Uskon aidosti siihen, että kun tiimiläisillä on töissä hyvä ja turvallinen olo, tekevät he myös parempaa tulosta.
Positiivisen palautteen antaminen oli monille kurssille osallistuneille yksi keskeinen keino parantaa omaa johtamistaan. Palautteen antamisen lisäksi myös muilla tavoin hyvän työilmapiirin rakentamiseen työyhteisössä oli kurssin jälkeen panostettu.
Motivaation ja positiivisuuden merkitys, oppimisen edellytykset ja mahdolliset esteet. Omassa tiimissäni rohkaiseminen yrittämiseen ja epäonnistumiseenkin, onnistumisten esille nostaminen ja positiivinen palaute.
Olen pyrkinyt hyödyntämään saamiani oppeja erityisesti tiimin ja organisaation sisäisen turvallisuuden rakentamisessa ja parantamisessa – vahvistamaan ilmapiiriä, jossa jokainen voi olla oma itsensä ja nostaa esiin hankaliakin asioita aiempaa matalammalla kynnyksellä. On syntynyt uudenlaisia keskusteluja, jotka ovat parantaneet yhteistä työskentelyä. Tässä vuorovaikutukseen liittyvistä opeista on ollut hyvä apu.
Huom. Blogin kirjoittaja on korjannut lainauksia kielellisesti ja lyhentänyt joitakin niistä.