Lupa onnistua – metsäalallakin

silmut_16-9-2

Metsähyvinvointi-ohjelma nosti Metsäpäivien seminaarissa (Helsingin Messukeskus 10.11.2016) keskusteluun oikeuden onnistua, tämän päivän arvot metsäalalla. Keskusteluun haettiin ajattelua avartavaa näkökulmaa ennakkoluulottomasti alan ulkopuolelta, kirkon ja partioaatteen maailmasta. Lupa onnistua, onnistumiset, johtavat luovaan ja tuloksekkaaseen työhön, yksilönä ja ryhmänä.

Metsähyvinvoinnin ajankohtaistapahtumassa (Finlandia-talo 17.11.2016) julkaistut reilun viiden vuoden työn kiteytykset, Silmut ja Kasvualusta, ohjaavat hyvinvointituottavuuden ajatteluamme seuraavat vuodet. Niin me uskomme. Silmuille ja Kasvualustalle luodaan yksilön tavoittava, ”katu-uskottava metsäsisältö” yhdessä kevään 2017 aikana.

Lupa onnistua ponnistaa Metsähyvinvoinnin yhteisestä Kasvualustastamme: Innostumme – Osaamme – Kehitymme.

Onnistumiseni peruskivi on ammatillinen osaamiseni, jatkuva yhdessä oppiminen. Mutta myös sosiaalinen pääomani. Tunnen sisäisen motivaationi lähteet ja luotan arvomaailmaani, ja kykenen jakamaan sen metsäalan arvojen kanssa. Uskallan onnistua, koska saan työskennellä luottamuksen ja tulevaisuuden uskon ilmapiirissä: hyvinvointituottavuuden ilmapiirissä.

Lupa onnistua haastaa minut myönteisesti yksilönä Metsähyvinvoinnin Silmujen hengen mukaisesti: Otan vastuun – Opin ja opastan – Johdan itseäni.

Vastuullinen uteliaisuuteni johdattaa minut onnistumisten lähteelle. Muistan pysähtyä arjen pienten onnistumisten ääreen ja iloitsen niistä. Olen läsnä ja huomioin myös työkavereideni onnistumiset.

”Flow” työssä on tavoiteltua, ja mahdollista ja luvallista. Se on tila, jossa vallitsee täydellinen keskittyminen käsillä olevaan asiaan. Koko työmuisti on silloin kiinnittynyt siihen mitä olet tekemässä. Tuloksena on miellyttävä läsnäolon tunne – asiat vain sujuvat! Ajatusprosessit tuottavat vaivatta tuloksia, jotka sopivat arvomaailmaasi. Toivottavasti oma ja työpaikkasi arvomaailma ovat sopusoinnussa!

Suomen partiolaisten puheenjohtaja Anna Munsterhjelm nosti luottamuksen Metsäpäivillä arvopohjaisen johtamisen kulmakiveksi. Arvot on elettävä tosiksi arjessa, esimerkin voimalla. Hyvä itsetuntemus mahdollistaa luottamuksen niin itseensä kuin muihin yhteisön jäseniin – jolloin jokainen uskaltaa onnistua. ”Kun opettelee johtamista vapaaehtoistyössä, kykenee hyvään johtamiseen takuulla työelämässäkin”, toteaa Munsterhjelm.

Liedon kirkkoherra Risto Leppänen nosti myös keskinäisen luottamuksen, etenkin samanarvoisuuden, terveen arvopohjaisen toiminnan perustaksi. ”Puhumisen merkitystä ei voi aliarvioida. Työelämäkin koostuu ihmisten välisistä suhteista, jolloin hyvien käytöstapojen merkitys on todella suuri: Jokainen ihminen on jakamattomasti pyhä”, muistuttaa Leppänen.

 

arto_kariniemi_500_2Kirjoittaja

Arto Kariniemi
erikoistutkija
Metsäteho Oy

Lähde/flow

Tee itsestäsi mestariajattelija, Lauri Järvilehto, Kustannusyhtiö Tammi 2012

Klikkaa muihin kirjoituksiin joihin tämä blogi liittyy:

Johdan itseäni Opin ja opastan Otan vastuunInnostumme   KehitymmeOsaamme