
Metsäalan Johtamisakatemian vaikuttajabrunssi kokoaa akatemiaan osallistuneet kaksi kertaa vuodessa ajankohtaisen teeman pariin keskustelemaan ja oppimaan.
Tiistaina 28.5.2019 Finlandiatalolla Helsingissä oli pääpuhujan lisäksi esittelyssä Metsämiesten Säätiön muita teemaan liittyviä avauksia, mm. akatemian II- ja lisäkurssien julkistus.

Yksi uusista avauksista on Työyhteisön hyvä tyyppi -stipendi, jollaista voi hakea Metsämiesten Säätiötä. Vuoden alusta alkaen niitä on myönnetty jo noin kaksikymmentä. Yksi stipendin saaneista on Juha Hanni (Stora Enso), joka kertoi tilaisuudessa ajatuksiaan mm. työyhteisön ilmapiiristä ja kiittämisen kulttuurista.
Metsäalan Johtamisakatemia saa jatkoa
Metsäalan Johtamisakatemiassa on kesään 2019 mennessä järjestetty 12 kurssia, joille on osallistunut n. 270 vaikuttajaa. Kurssi 13 pidetään lokakuussa. Syksyllä järjestetään ensimmäinen akatemian II-kurssi, joka keskittyy erilaisten ihmisten johtamiseen. Kurssista lisää täällä.
Marraskuussa järjestetään lisäksi erityinen akatemian lisäkurssi Johtaminen painetilanteissa. Se on avoin kaikille akatemian I-kurssille osallistuneille. Kurssin sisällöstä täällä.
Opettajille oma kurssi

Professori Kisti Lonka kertoi metsäalan opettajille kohdistetusta kurssista, Metsäopettajien akatemiasta (Tulevaisuuden taidot – oivaltavan oppimisen koulutus metsäalan opettajille). Kurssi on räätälöity metsälan opettajille, ja sillä panostetaan muuttuvan ammatin haasteisiin.
Kurssia valmistellaan tuleva syksy ja ensimmäinen kurssi pääsee aloittamaan vuoden 2020 alusta. Kurssi muodostuu muutamasta lähitapaamisesta sekä niiden välillä verkon yli tuutoreiden tukemana suoritettavasta opiskelusta. Kurssin toteutukseen osallistuvat Metsäteho ja Metsäkoulutus ry. Kurssin rakentamistyön tekee Lonka ryhmineen. Kurssin tapaukset liittyvät metsäalaan, ja ne kehitellään yhdessä. (Kurssista tulee oma tiedote Metsähyvinvoinnin sivulle.)
Metsämiesten Säätiö rahoittaa myös korkeakouluopettajien lisäkoulutuksen hanketta, josta oli tilaisuudessa kertomassa Helsingin yliopiston Mika Rekola.

Teemapuhujana oli Suomen koripallomaajoukkueen päävalmentaja Henrik Dettman. Hänen puheenvuoronsa käsitteli erityisesti erilaisista pelaajista koostuvan ryhmän rakentamista, ja miten heistä saadaan yhdessä toimiva joukkue.
”Ei kannata uskoa että meillä on sama käsitys pelistä”, huomautti Dettman. Ihmiset näkevät tilanteet eri tavoin, omien kokemustensa ja omien motivaatiotekijöidensä kautta. Siitä huolimatta ryhmän tulee toimia yhteen, huomioiden yksilöiden kyvyt ja tarpeet. Dettman sanookin johtavansa joukkuetta, mutta valmentavansa yksilöitä.
”Point the passer” on koripallotermi, jolla huomioidaan esimerkiksi hyvän syötön antajaa. Hyvän työn arvostaminen onkin avainasemassa, eikä vain sen huomioiminen, kuka tekee ”korit”. Dettman onkin sitä mieltä, että mitä paremmin organisaatiossa jaetaan hyvää, sitä paremmin se voi onnistua.
Pysyvän menestyksen ja kestävän toiminnan perustana on kuitenkin harjoittelu: tulos syntyy harjoittelun kautta, kun ylläpidetään nykyisiä kykyjä, korjataan ongelmia ja kehitetään uutta.